Onni on puhdas luonto

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Koulukyydeistä

Nov 4th, 2011 by marjo | 0

4.11.2011 Jokainen koululainen ansaitsee turvallisen koulutien. Olin sitä mieltä jo syyskuisessa sivistyslautakunnan kokouksessa, jossa yhdessä Vuollon Satun ja Määtän Raunin kanssa puolustimme Tupoksen Järvenpääntien, Lintulammentien, Letontien ja Selkämaantien lasten oikeutta koulukuljetukseen.

Tänään olimme sitten keskustelemassa alueen vanhempien kanssa asiasta lukiolla. Paikalla oli myös Teemu Kinnunen kertomassa koululiituohjelmasta, jonka perusteella Limingassakin teiden vaarallisuutta arvioidaan. Uudessa koululiituversiossa nimittäin kyseisten teiden vaarallisuusaste on pudonnut niin, että yli 30 lasta on pudonnut pois kuljetuksen piiristä. Oikeasti tiet eivät ole muuttuneet muuten kuin, että joissain kohtaa on nopeusrajoituksia alennettu. Autot kuitenkin kaahaavat lähes entisillä nopeuksilla ja tiet ovat edelleen pimeät ja huonossa kunnossa. Lapset (kun ovat lapsia) kulkevat lumisilla teillä (jotka aurataan vasta illemmalla) ajourilla, mikä on tietysti erittäin vaarallista. Lapset myös velvoitetaan osin kulkemaan pitempää turvallista reittiä, vaikka kaikki tietävät, että lapsethan menevät siitä, mistä reitti on lyhin. Se on nähty Oikotielläkin. Harva lapsista kiertää pyöräteiden kautta, jos koulumatkan pääsee nopeammin Oikotien kautta.

Suurista summistakaan ei loppujen lopuksi ole kyse, sillä Tupoksen uuden yläkoulun ansiosta kunta tulee jatkossa säästämään koulukuljetuksissa vuosittain n. 200 000 euroa. Kyseisten opppilaiden kuljetukset tulisivat maksamaan vuosittain n. 18 000 euroa ja jos muita vastaavanlaisia tapauksia tulee Limingassa lisää (Ketunmaa? Erilänperä?), niin kustannukset olisivat yhteensä ehkä n. 40 000-50 000 e/ vuosi. Säästöä jäisi siis edelleen 150 000 euroa vuosittain. Parasta tietysti olisi, jos tiet olisivat turvalliset kulkea ilman kuljetuksia. Mutta, jos pyörätien saaminen Tupoksen ja kirkonkylän välille kestää toistakymmentä vuotta, niin kuinkahan kauan tähän pyörätiehen menisi?

Kirjoita kommentti

Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa kommentteja.
Rekisteröidy tästä!