Onni on puhdas luonto

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Lapset ja nuoret

Tulevaisuuden lupaukset tarvitsevat tekemistä, johon purkaa ylimääräinen energia. Lapsille ja nuorille pitää tarjota mielekkäitä harrastustiloja ja -ryhmiä. Limingassa on onneksi paljon leikkipuistoja ja urheilupaikkoja. Kirjasto ja nuorisotalot ovat myös hyviä kokoontumispaikkoja. Nuokkareiden toimintaa voisi kyllä kehittää vaikkapa kerhotoiminnan kautta. Olisi mahtavaa, jos saisimme kehitettyä koulujen iltapäivätoimintaa eli kerhoja. Erityisen mahtavaa olisi, jos saisimme lapset liikkumaan niissä ja saisimme kipinän liikuntaharrastukselle sytytettyä. Fyysisen kunnon ylläpito alkaa jo lapsena

Luokkakoot täytyy pitää pieninä (max 25 oppilasta/luokka). Koulujen iltapäiväkerhotoimintaa suunniteltaessa pitää kuunnella lasten toiveita. Ei kannata tarjota sellaista, mikä ei oikeasti lapsia kiinnosta. Kymppiluokalle olisi oikeasti tarvetta. Kaikki eivät vielä peruskoulun päättyessä tiedä, mille alalle he haluaisivat ja kaipaisivat ylimääräistä vuotta suunnitteluu ja arvosanojen petraamiseen. Siihen kun saisi vielä ympättyä paljon työelämään tutustumista, niin hyvä tulisi. Yksikin syrjäytynyt nuori on liikaa.

Lasten ja nuorten toiveita pitää kuunnella myös ympäristön suunnittelussa. Kaavoituksessa pitää asuinalueiden lähelle jättää pieniä metsiä tai muita luonnontilaisia alueita, joihin lapset pääsevät seikkailemaan ja leikkimään. Liikuntaharrastuksille pitää löytyä tiloja ja ohjaajia; myös niille, jotka eivät harrasta kilpailumielellä vaan haluaisivat olla mukana pelkästä liikunnan riemusta.

Lisäksi koulujen ympäristön liikennesuunnittelussa pitää panostaa turvallisuuteen. Hienoa, että Tupoksen  uudella asuinalueella Saunarannassa on otettu erityisesti huomioon pyöräily ja jalankulku joukkoliikennettä unohtamatta. Lapsilla on oikeus turvalliseen koulumatkaan. Minusta on kohtuutonta vaatia pieniä kulkemaan koulutietään autotien laitaa pimeässä liukkailla keleillä tai auraamattomilla teillä. Rakennetaan sitten niitä pyöräteitä, jos koulukuljetuksiin ei haluta käyttää rahaa. Niistä hyötyisivät kaikki kuntalaiset.

Perheet tarvitsevat tukea. Lapsiperheet tarvitsisivat silloin tällöin kodin- tai lastenhoitajan apua. Pienellä panostuksella kunnan taholta voi olla suuri merkitys perheen jaksamisen kannalta.

Olen huolissani lasten varhaiskasvatuksen eli päivähoidon kehityksestä. Hallituksen linjauksen myötä myös Limingassa päivähoito-oikeutta on rajattu ja ryhmäkokoja suurennettu. Se tuo pienten päivään kaaosta ja turvattomuutta.

Äänestin päivähoito-oikeuden rajoittamista vastaan sivistyslautakunnassa. Olen edelleen sitä mieltä, että subjektiivinen päivähoito-oikeus tulisi palauttaa.  On tärkeää luoda lapsille turvallinen ja vakaa ympäristö. Siinä tutussa päiväkodissa tuttujen lasten ja vanhempien kanssa ei välttämättä voikaan jatkaa, kun toinen vanhemmista jää työttömäksi tai äitiyslomalle. Lapsi ei myöskään voi välttämättä  jatkaa puolikkaalta paikalta samassa päiväkodissa vanhemman työllistyessä kokonaisella paikalla hoitajamitoitusten vuoksi. Iltapäiväpaikkainen lapsi jää paitsi askarteluista, sillä hänen varhaiskasvatusaikanaan vain nukutaan päikkärit ja ulkoillaan.

Toivottavasti kaavailut eskarilaisten päivähoito-oikeuden poistumisesta eivät mene läpi. Silloin eskarilaisen päivästä tulisi todella pirstaleinen. Pahin tilanne olisi tietysti niillä perheillä, joissa mennään aamuisin aikaisin töihin. Aamupäiväkerho ei varmaankaan ole silloin vielä auki (toisin kuin päiväkoti). Ei 5-vuotiasta lasta voi jättää aamulla yksin kotiin laittautumaan yksin matkaan. Sama ongelma on koulujen loma-aikoina. Kerhot eivät ole silloin auki, koska ei ole eskarituntejakaan ja kun päivähoito-oikeutta ei ole, tulee ongelma. Ei 5-6 vuotiasta voi jättää yksin kotiin.