Onni on puhdas luonto

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Pieni kierrätysopas

Monissa kunnissa pääosa kierrätettävästä materiaalista välitetään Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n kautta, jolloin kierrätykseen saa laittaa vain pakkauksia ja lasipakkausjätettä, koska RINKI Oy:n tarkoituksena on täyttää yritysten pakkausten tuottajavastuu keräämällä yritysten myymien tuotteiden pakkaukset kierrätykseen. RINKI Oy:n kierrättämä pak­kaus­muo­vi on suo­ja, joka ym­pä­röi os­ta­maa­si tuo­tet­ta.

Pakkausten tuottajavastuu koskee yrityksiä, jotka pakkaavat tai maahantuovat pakattuja tuotteita Suomen markkinoille ja joiden liikevaihto vähintään yksi miljoona euroa. Lainsäädännön tarkoituksena on muun muassa säästää luonnonvaroja ja ehkäistä ympäristölle koituvaa haittaa.

Alla olevat ohjeet koskevat yleistä kierrätyskelpoisuutta. RINKI OY:llä on omat, yksityiskohtaiset lajitteluohjeet sivuillaan.

Paperi Kaikki postiluukun kautta tuleva paperijäte, myös puhelinluettelo
Keräyskartonki Maito-, mehu-, piimä- ja kermatölkit, muro-, keksi- ja sokeripaketit, munakennot, ruskea pahvi ja voimapaperi
Lasi Puhdas väritön tai värillinen lasi, pullot ja purkit lasinkeräykseen
Kahvikupit, saviastiat ja ikkunalasi eivät kuulu lasinkeräysastiaan!
Metalli Pienmetallit ekopisteiden keräysastioihin: tölkit, purkit ja metalliset kannet ja korkit, alumiinivuoat ja -foliot, tuikkukynttilöiden kuoret.
Isot metalliromut Ruskoon: pesukoneet, liedet, kiukaat ja polkupyöränromut
Muovi Muoviset pullot, purkit, rasiat, astiat, kassit, pussit, ja kanisterit
Ei PVC-muovia muovinkeräykseen
Pahvi Aaltopahvi, ruskea kartonki, voimapaperi sekä ruskeat kirjekuoret ja paperikassit

Paperi, pahvi, keräyskartonki, lasi ja metalli menevät teollisuudelle raaka-aineeksi. Muovi toimitetaan teollisuudelle energiakäyttöön. (Lähde: http://www.ouka.fi/jatehuolto/hyoty). Lisää tietoa jätteiden lajittelusta löytyy mm. täältä.

Useimmissa muoviesineissä on nykyisin pieni muovilaadun kertova nuolimerkki. Tämä merkki kertoo kuitenkin ainoastaan sen, mitä laatua muovi on, eikä se välttämättä tarkoita sitä, että muovi olisi kierrätyskelpoinen.

Muovinkeräykseen voi laittaa muoveja, joissa on joku seuraavan taulukon mukaisista merkeistä. Huomaa kuitenkin, että mikäli kierrätysastian muovit menevät RINKI Oy:n kierrätykseen, astiaan voi laittaa vain pakkausmuoveja!

Lyhenne Merkki Esimerkkejä käyttökohteista
PET isot virvoitusjuomapullot
PE-HD mehupullot, muoviämpärit, virvoitusjuomakorit
PE-LD muovikassit ja -pussit, muovikalvot
PP narut, rasiat, laitteiden osat
PS ps.jpg rasiat, purkit, mukit, styrox. Näitä ei kuitenkaan hyväksytä kaikkiin kierrätysastioihin!
sekoitemuovi sopii kierrätykseen vain, jos kaikki merkin alla olevat muovikoodit kuuluvat yllä lueteltuihin muovilajeihin. Esim. jauheliharasian merkintä voisi olla PP/PE/PET, jolloin se soveltuisi kierrätykseen (PE tarkoittaa polyeteeniä, josta ei ole tarkennettu, onko se LD- vai HD-laatuista)