Onni on puhdas luonto

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Action

Kouluverkko…

Sep 27th, 2009 by marjo | 0

27.9.09 Nyt on sitten kyläkouluihin tutustuttu ja kuntoarvion tuloksia kuultu. Kaikkiin kolmeen kouluun: Rantakylään, Lakeuden kouluun ja Ketunmaan kouluun pitää tehdä ainakin ilmanvaihdon osalta parannuksia. Lakeuden koulu haiskahti lisäksi ihan selvästi homeiselta =(. En ymmärrä, miksi koululle ei ole jo aiemmin tehty jotain!

Viikko sitten pidetyssä valtuustoseminaarissa osa valtuutetuista kuulosti kääntäneen kelkkansa kyläkouluasiassa. En yhtään ihmettele, sillä vaikka Limingan kunnalla näyttää menevän hyvin, tuottavuus on laskenut ja silloin pitäisi tehdä rakenteellisia muutoksia, jotta tuottavuus saadaan taas nousuun. Koulumaailmassa rakenteelliset muutokset tarkoittavat joko koulujen lakkauttamisia tai vähemmän opettajia. Varteenotettava vaihtoehto kyläkoulujen lakkauttamiselle voisikin olla se, että luokkakokoja hiukan kasvatetaan. En tiedä, kuinka paljon oppimiseen vaikuttaisi se, jos luokassa olisikin kaksi oppilasta enemmän. Jos nyt luokassa on esim. 21-22 oppilasta ja kasvattamisen jälkeen 23-25. Tiedän tiedän, olen sanonut aiemmmin, että luokkakokoja ei saisi kasvattaa. Mutta jos vaihtoehto on kyläkoulujen lakkauttaminen…? Voidaan tietysti kysyä, onko reilua kasvattaa muiden koulujen luokkakokoja sen takia, että pieni osa oppilaista saisi jatkaa opiskelua kyläkoulussa. Kyläkoulu on kuitenkin muutakin kuin vain koulu. Se on kylän sydän ja olemmehan me nähneet, kuinka kyläkoulumme ovat menestyneet hienosti luovuutta ja yhteishenkeä vaativissa kilpailuissa (palkitut koulupihat). Jos kyläkoulu lakkautetaan, sitä ei varmasti avata enää uudelleen. Koulukiinteistöt myydään pois, sillä muutenhan niistä olisi kulua kunnalle.

Mitä se tuottavuuden lasku sitten on? Minusta näyttää siltä, että kyläkoulujen tuottavuus on laskenut lähinnä sen takia, että niistä on siirretty oppilaita Linnukkaan,  jolloin kustannukset per oppilas ovat nousseet (kiinteistöjen ylläpito, henkilökunnan palkat), vaikka kokoknaiskustannukset eivät ole nousseet lainkaan.

Se, mikä minua ihmetyttää eniten, on että miten tähän on tultu. Naapurikuntiin verrattuna Limingan oppilashinta oli ainakin vuonna 2007 hyvinkin vertailukelpoinen. Miten yhtäkkiä opetus onkin sitten Limingassa liian kallista??? Ja miksi me keskustelemme vain alakouluista, kun yläluokat (yläaste) ja lukio tulevat kunnalle paljon kallimmaksi per oppilas???

Elämme siis jännittäviä aikoja. Kokouksissa on jo nähty yhden jos toisenkin valtuutetun tunteiden kuohahtavan. Kannattaa siis tulla seuraamaan valtuuston kokouksia. Nehän ovat suurimmaksi osaksi julkisia. Kouluverkkoasiaa puidaan koko syksy. Mahdolliset muutokset tulevat tosin vaikuttamaan aikaisintaan vasta muutaman vuoden päästä.

Kirjoita kommentti

Vain rekisteröityneet käyttäjät voivat kirjoittaa kommentteja.
Rekisteröidy tästä!